İçeriğe geç

Aklıma, Annie Ernaux’in kitabı geldi

Temmuz 31, 2023

Yiğit Bener’in ‘Heyulanın Dönüşü’ adlı kitabını okurken aklıma, Annie Ernaux’in ‘Seneler’ adlı kitabı geldi.

Annie Ernaux, 2022 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Fransalı yazar. Birkaç ay önce ‘Seneler’ adlı kitabını okumuş ve çok beğenmiştim.

Annie Ernaux, ‘Seneler’de çoğul şahıs ağzından otobiyografisini yazmıştı. Biz diye hitap etmişti hep. Bize; kendisi kadar kuşağı, ülkesi Fransa ve dünya da eşlik etmişti. En çok Fransa insanın değişimi, dönüşümü…

Yiğit Bener’in kitabının geneli olmasa da, bazı yerlerinde aklıma Annie Ernaux’in kitabı geldi. Türkiye insanının değişimini, çağa ayak uydurma çabasını anlattığı kısımlardı oralar.

Ve bana sorsalar, ‘İki kitap arasında hangisini seçersin?’ diye. Kesinlikle, Yiğit
Bener’in ‘Heyulanın Dönüşü’ adlı kitabı derim. Daha değişik, daha değerli bir kitap…

*

Yiğit Bener’in ‘Heyulanın Dönüşü’ adlı kitabını okudum.

Ve, çok beğendim.

*

Yiğit Bener’in kitabının çok değişik bir kurgusu var. Yarattığı karakterin hikâyesi kendi hayatından izler de taşıyor. Yiğit Bener, kendini mi anlatmış, diye düşünmeden edemedim. Ki, bu benim için daha değerli. Gerçekliğe dair izler varsa, o edebi metni daha çok seviyorum.

Heyula diye bilinen bir karakter. On yıl sonra yaşama yeniden döner. Öteki dünyadan mı gelmiştir, hapisten mi çıkmıştır belirsizdir. Heyula’nın önceki ve sonraki hayatı… Sonraki hayata tutunma çabası… Ve, Türkiye…

*

Heyulanın kelime anlamı:

1.
Korkunç hayal
2. Ürkütücü hayali şey
3. Zihinde tasarlanan korkunç hayal.
4. Ne olduğu anlaşılmayan, şekli belirsiz büyük şey

*

‘Heyulanın Dönüşü,’

Can Yayınları’ndan çıkıyor. Türü, roman. Sayfa sayısı, 355.

*

Kitabın arka kapak yazısı:

“Kitaplarıyla edebiyatımıza özgün katkılarda bulunan Yiğit Bener, yeni romanı Heyulanın Dönüşü’yle Can Yayınları’na katılıyor.

Heyula, kendisine bu adı veren bir anlatıcı. Ülkesini terk etmek zorunda kalmış, yaşamını orada kaybetmiş, sonra bu dünyaya geri gelmiş bir hayalet. Ülkesine dönüyor ve kendi ağzından bize kendi yaşamını anlatıyor, yaşamı ve ölümü sorguluyor. Yaşamın anlamı nedir? Dostlarımızla, ailemizle, içine doğduğumuz toplumla nasıl, ne zaman hesaplaşacağız?

Heyula’nın Dönüşü’nün, bildiğimiz romanlara benzemeyen bir kurgusu var. Olay örgüsüne, karaktere dayalı bir metin değil önümüzdeki. Yaşamın mizahını olduğu kadar acısını da bütünüyle farklı bir gözle okuruna aktaran bir antiroman…”

*

Yiğit Bener’in ‘Heyuianın Dönüşü’ adlı bu kitabı, 2011 yılında yayımlanmış. 2012 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanmış. Çok güzel, ama yetmez. Bence, daha çok ödül almalı bu kitap.

*

Yiğit Bener’e bir önerim var. Bence, Heyulanın devamını yazsın! Ülkedeki değişen algıyı çok güzel anlatıyorsunuz. Heyulanın bitişinden sonra yaşananlar, önceki otuz yıl kadar absürd sonuçta. En gerçek tarih, romanlarda gizlidir. Kaleminiz çok güzel ve onurlu… Bence, değerlendirin bu tavsiyeyi.

-Mustafa Yıldırım – 28.01.2023

From → Uncategorized

Yorum Yapın

Yorum bırakın