İçeriğe geç

Sosyalizm insanlık için en güzel ütopyalardan biridir

Nisan 15, 2024

Ama ütopya olarak da kalacaktır, maalesef.

Ütopya, hayaldeki yönetim şekli.

Yani sosyalizm, maalesef ki hayalde kalmaya mahkûmdur.

Sosyalizme ‘En güzel ütopya,’ deyişimi abes bulacaklar olabilir. Şunu söyleyeyim, abes bulacakların yüzde doksan dokuzunun sosyalizm hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Bildikleri de genelde karalamalardan ibarettir.

Sosyalizm, özel mülkiyetin olmadığı, adil bölüşmeyi amaç edinen, yoksulluğu ve çaresizliği ortadan kaldıran, kültüre, sanata ve bilime daima öncelik veren bir yönetim modeli…

Çok güzel bence!

Ama maalesef ki, insan ruhuyla çelişen bir sistemdir. İnsanların çoğu açgözlüdür, bencildir, menfaatperesttir, kendisi içinse hırslı, başkası içinse tembeldir. İnsan ruhundaki bu kalitesizlik kısmen bastırılabilir, ama yok edilmesi mümkün değildir. Yani, özel mülkiyetin yok edilmesi beklentisinin köküne, insan ruhunun kokuşmuş gerçeği turp sıkar maalesef.

Sosyalizmde özgür düşünce devre dışıdır; baskı ise son moda… Bunlar, insanların çoğu için önemsizdir; ikincil veya üçüncül bir ihtiyaçtır. Tarih boyunca, bir güce boyun eğmeye, itaat etmeye alışmıştır. Ama düşünebilen insanlar için, özgür düşünceye önem veren insanlar için sosyalizm, birçok sıkıntıya gebe olabilecek bir yönetim şeklidir.

İnsanların çoğunun ruh kalitesizliği ve düşünce özgürlüğüne ihtiyacı olan insanlara çaresizlik vaat etmesi sosyalizme yaşama şansı vermemiştir maalesef. Son yüz yıl tarihi bunu çok güzel ispatlamıştır.

*

Oscar Wilde’in ’Sosyalizm ve İnsan Ruhu’ adlı kitabını okudum.

Ve çok beğendim.

*

Sosyalizm üzerine mükemmel bir kaynak bence. Hatta en anlaşılır kaynak diyebilirim. Yukarıda yazdıklarım bana ait, Oscar Wilde’e dair önyargı beslemeyin sakın. OscarWilde iyi bir sosyalistti, ama öngörülü bir sosyalistti, sıkıntıyı görebilen bir sosyalistti. Tüm bunlara rağmen, denenmesini, hayat bulmasını istiyordu. Tarih onu öngörüsünde haklı çıkardı.

*

‘Sosyalizm ve İnsan Ruhu,’

İthaki Yayınları’ndan çıkıyor. Çevirmen, Fuat Sevimay. Türü, inceleme. Sayfa sayısı, 56.

Çeviri de çok iyi, çok başarılı…

*

Kitabın arka kapak yazısı:

“Anarşist yazına 1890’lardaki en önemli katkıyı şüphesiz ki Sosyalizm ve İnsan Ruhu’yla Oscar Wilde yapmıştır.”
-George Woodcock
Oscar Wilde sosyalist bir dünya görüşünün detaylı açıklamasını yaptığı Sosyalizm ve İnsan Ruhu’nda kapitalist bir düzende insanların sağlıksız ve abartılı bir diğerkamlıkla hayatlarını nasıl mahvettiklerini ortaya koyuyor. Bu insanlar kapitalizmin neden olduğu sosyal problemleri çözmek uğruna kendilerini gerçekleştirmeyi göz ardı ediyorlar. Duygularını ön plana çıkararak hareket eden bu yardımseverler, yoksulluğun getirdiği kötülüklerin üstesinden gelmeyi kendilerine görev edinseler de sundukları çözüm önerileri hastalığın kökünü kurutmaktan çok uzak.
Gelmiş geçmiş en etkili yazarlardan biri olarak görülen Oscar Wilde, günümüz düşünür ve tarihçilerinin öne sürdüğü fikirlerin tohumlarını bu kitabında atıyor. Ona göre yapılması gereken toplumu yeniden kurarak yoksulluğun bir daha ortaya çıkmasını tamamen engellemek. Bu da sadece bireysellik ve sosyalizmle mümkün.

-Mustafa Yıldırım – 13.11.2023

From → Uncategorized

Yorum Yapın

Yorum bırakın